«

»

Jan 16

Hemmagjord Tandoori

Tandoori är en väldigt god kryddblandning. Många känner igen den från indiska restauranger men den används också flitigt i Pakistan och Afghanistan. Den passar till mycket, som till exempel kyckling, torsk eller quorn.

Testa att göra den själv, det blir jättegott!

Tandoori Gulfager

Räcker till mellan två till fyra personer beroende på vad för något du ska steka.

Ingredienser:

En rejäl bit färsk ingefära, ca. två pekfingrar.

Tre klyftor färsk vitlök

En tesked hela kumminfrön

En tesked hela Korianderfrön

En tesked chilipulver, gärna med lite tryck

En halv tesked gurkmeja

Två matskedar paprikapulver

Två teskedar garam masala

En tesked havssalt

Saften från en halv citron

En matsked tomatpure

Två till tre matskedar jordnötsolja eller någon annan olja

Två deciliter youghurt

En tesked socker

Tandoori Gulfager

Börja med att rosta kummin- och korianderfröna tillsammans med saltet.  Pressa vitlöken, riv ingefäran och ner med detta i en mortel. Sedan ner med de rostade fröna i morteln samt chilipulvret, gurkmejan, paprikapulvret och garam masalan. Krosa och blanda alltsammans. Beroende på hur stor mortel ni har kan det vara på sin plats att byta till en större skål innan det är dags för fortsättningen.

Kläm ur saften på citronen och blanda ner i röran. Häll i tomatpuren, jordnötsoljan, yoghurten. Häll på lite mer citron för lite extra syra, blanda till sist i sockret.

När blandningen nu är färdig tar ni ert kött eller vad ni nu vill äta och lägger det i blandningen, se till att allt blir rejält täckt. Sedan steker ni det och avnjuter det med något gott tillbehör.

Tandoori Gulfager

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: