«

»

Jun 24

Vårt besök på Restaurang Göteborg

Längs med vattenbrynet i Hammarby Sjöstad i Stockholm, ligger Restaurang Göteborg.  Sommaren 2004 slog kvartersrestaurangen upp portarna och in strömmade folk från hela Stockholm. Idag har de 66 sittplatser för matgäster och ett skönt trädäck, där du kan ta en öl vid vattnet. Du kan faktiskt komma hit med egen båt, så länge du låter någon nykter köra hem den, efter din sommardrink.

Vid vårt besök här, visar Stockholm sig vid sin bästa sida. Solen lyser in över vattnet och lyser upp lokalen. Och vi fylls av glädje över sommaren. Själva lokalerna har en öppen planlösning med rymd och mycket ljus. Inredningen är skandinavisk med en skön atmosfär. Stämningen är livlig men inte stimmig.

Vi blir hänvisade till vårt bord av en kille som tyvärr inte visar mycket till engagemang. Han ställer en flaska vatten på vårt bord och vi får sedan vänta en lång stund innan vi kan beställa våra fördrinkar.

När väl servitrisen Ingrid kommer in, så går allt snabbt och smidigt. Under middagen blir vi också omhändertagna av servitören Peter. Båda är personliga, proffsiga och trevliga med glimten i ögat. Menyn är väldigt svensk med fina råvaror. Priserna är humana och förutom Á la carte, finns det också en sällskapsmeny. Vi får in en korg med olika knäckebröd och en otroligt god cream cheese i väntan på våra drinkar. Vi får veta ett cream cheesen innehåller färsk gräslök och vitlök med ett litet stänk olivolja. Det kommer vi definitivt testa hemma. Vi saknar brödassietter till, och servetter i tyg. Medan vi väntar på maten, glider en svanfamilj långsamt förbi i vattnet. Det förstärker definitivt den redan romantiska atmosfären.

Till maten delar vi på en flaska Chablis 1er Cru La Singulière 2008. Något i doften påminner om svensk urskog. Det luktar grönt. Det vita vinet har citrus- och mineraltoner, med en tydlig eftersmak av smörighet. Lättdrucket, fräscht och passar till det mesta.

Elin väljer en Caprese till förrätt. Den klassiska rätten bjuder på mjuk och krämig mozzarella med körsbärstomater och färsk basilika. Basilikan luktar lång väg och kombineras fint med färsk chili och balsamico. Rätten är såsig, med en fin sälta och styrka. Hettan i rätten gör att den sticker ut från tidigare erfarenheter.

Till förrätt väljer Ian laxtartar med äpple, gurka, pepparrotscreme och rågbrödsflarn. Laxens är varken för kall eller varm, utan har perfekt temperatur, vilket gör att dess fethet verkligen träder fram. Komposition av rätten ger den en ren och fräsch känsla, klassiska smaker som ger ett klart godkänt resultat, men för egen del hade jag velat ha lite mer ”tryck” i pepparrotscremen.

Till varmrätt väljer Elin parmesangratinerade crepes. De är fyllda med svamp och serveras med färska rädisor, grön och vit sparris, morot och ärtskidor. Grönsakerna är varmsamt tillagade och har en perfekt konsistens. Parmesanen ger en skummig och krämig sås. Men det bästa är fyllningen av svamp som har mycket smak, och får fin sälta av parmesanen. Crepesen saknar frasighet, annars är rätten en fullpoängare!

Varmrätten Ian äter är en lammrostbiff med paprikacreme, papas arrugadas och baconfrästa haricorts verts. Köttet är väl tillagat. Paprikacremen är en mustig och kraftig historia, som verkligen är en fullpoängare. Den har en väldigt distinkt paprikasmak, som ger den en kryddig och fruktig smak. Potatisen är väl tillagad och gör sig väl ihop med paprikacremen.

Elins dessertval blir rulltårta. Den serveras med vaniljglass, mjölkskum och färska bär. Det är rikligt med bär och glass i rätten. Kocken har långt ifrån snålat! Bärsmaken tar överhanden och lyfter rulltårtan, som är lite torr. Hade den marinerats hade den varit snäppet bättre. Det här är en riktig sommardessert som passar perfekt för turister, som vill smaka något svenskt. Fina smakkombinationer av sött och syrligt och olika konsistenser. Den här kommer vi beställa igen!

Ian avslutar med en vitchoklad cheesecake med körsbärssorbet. Det första jag slås av är att cheesecaken inte sitter ihop, utan de har delat upp den i dess olika beståndsdelar. Ett väldigt kul val tycker jag! Det absolut bästa med rätten är ostcremen som är superkrämig och med en underbar ostsmak.

Restaurang Göteborg känns som ett givet sommarval. Trevlig personal, god mat och rimliga priser. Vi kommer definitivt tillbaka hit. Vem vet, nästa gång kommer vi kanske hit med båt!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: