«

»

Jun 21

Jag testar Oxfile Wellington

Igår kväll passade jag på att laga en av mina favoriträtter, Beef Wellington. Jag brukar ”försöka” göra den efter ett recept av Gordon Ramsay.

Se till att föröka hitta en så bra bit oxfile som din plånbok tål. Den biten jag använde vägde väl ca 300-400 gram och var lagom för ca 2-3 personer, beroende på vad du väljer att ha till. Börja med att hetta upp pannan ordentligt, häll i lite olja, salta och peppra köttet, stek så att det får en fin yta.

Mixa ner lite svamp, jag använde mig av skogschampinjoner, men testa gärna med din egen favoritsvamp, stek sedan till svampröran för att bli av med vätskan.

Lägg upp en bit plastfolie, på vilken du lägger upp några skivor med till exempel parmaskinka, seranno eller något annat liknande som du gillar, jag använde mig själv av serrano igår, se till att den är tillräckligt lång så att den täcker köttet när du ska snurra runt den, bred ut svampröran på skinkan, pensla köttet med senap, jag använde mig av Colemans, lägg på köttbiten i mitten, rulla ihop plasten så att det blir ett tajt paket och ställ in i kylen i ungefär 20 minuter. Plastrullningen lyckades jag tyvärr inte så bra med denna gång :(

Ta ut köttet och lägg upp köttbiten i mitten av smördegen, se till att ha mycket smördeg så att den räcker runt och inte blir för tunn, pensla ut ägg på smördegen runt köttet så att degen fäster, packa ihop köttet i smördegen, pensla på ägg på utsidan, skär några finna skåror över degen, in i ugnen tills köttet har fått bra temperatur. Jag tar ut det vid 55 grader och låter det vila runt 10 minuter, då får jag köttet medium. Vill du ha det blodigare ta ut det runt 50 grader och låt villa cirka 10 minuter eller well done runt 62 grader och låt vila.

Ta ut och avnjut med en god sås, kanske någon form av potatis, ett glas vin och givetvis i gott sällskap! Smaklig måltid!

Vinet jag dricker: Intis Merlot-Malbec 2010

/Ian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: