«

»

Jan 26

Food Sightseeing

Under kryssningen med Tallink Silja fick vi några härliga timmar i Helsingfors. Vi fick en guidad tur med fokus på mat. Det var ordentligt kallt men vi sprang runt och hann se en hel del ändå. Vi träffade guidenTanja Karonen som var riktigt trevlig och kunnig.

Vi började med att besöka Old Market Hall som ligger nära hamnen. Det är en matmarknad inomhus som har funnits sedan 1889. De har flera lokala handlare med olika specialiteter. En hel del var stängt för renovering. Men vi besökte tre av flera ställen som var öppna. Först ut var  Fish Hanna Andström Ky. Här blev vi bjudna på ål och nejonöga. Ål har Ian ätit innan, men nejonöga har han aldrig smakat tidigare. Ålen var rökt och den smakade bra. Nejonöga fick vi testa i två olika varianter. Den ena var smaksatt med ättika och den andra var bara stekt. Den med ättika hade han lite svårt för. Det var en alldeles för intensiv smak av ättikan. Den stekta var helt okej. Men det är kul att få ha provat något nytt.

Gulfager Old market hall

Nästa stopp i saluhallen blev Bakery / Café Eromanga. De gör bland annat köttpajer som är en klassisk finsk rätt. Guiden sa att för finnen var köttpajen tidigare som McDonalds är nuförtiden. Den var riktigt trevlig. Degen hade en donutaktighet över sig. Pajen var fylld med färs som innehöll en hemlig kryddblandning. Elin fick smaka en bit vegetarisk paj som var jättegod. Perfekt som lättare lunch!

Det sista stället var Roslund. Detta är en kött- och charkuteriförsäljare. De hade mycket finna varor till salu. Vi fick smaka på en renhistoria, tror den var rökt på något sätt, som var mycket god. Vi blev serverade några tunna och möra skivor som var perfekt kryddade.

Gulfager Food sightseeing

Efter matmarknaden besökte vi den vackra katedralen. I källaren har de ett litet, mysigt och billigt fik som är öppet på sommaren och heter Café Krypta. Hit tänkte vi gå om vi åker hit nästa sommar.

Gulfager Food Sightseeing

Vi begav oss vidare mot mysiga kvarter som känns både trendkänsliga och lite bohemiska. Här hittar man bland annat mysiga fik och schyssta kläder. Play it again Sam är en vintageshop i området. Vi sprang in i den ljuvliga butiken och du får läsa mer om den på Elins blogg.

Anton & Anton blev nästa stopp. Det är en mysig och väldigt fräsch mataffär med bra och personlig service. De har fokus på ekologiskt och det fanns mängder med saker vi ville prova. De har flera butiker i Helsingfors. Vi kan varmt rekommendera att gå hit.

Gulfager Anton & Anton

Efter Anton & Anton hamnade vi nästan i himmelriket. Chjoko är en fantastisk chocolateria med suverän choklad. Vi fick smaka både praliner och varm choklad. Deras chokladbrunch verkar populär. Det var synd att vi inte hann med den. Om du hinner, boka in en brunch med chokladtema. Den såg väldigt bra ut. Nom, nom, nom…

Gulfager Chjoko

Lunchen åt vi på Kellohalli som ligger i ett slagthusområde lite utanför stan. Vi tog bussen dit. De hade flera spännande rätter till schysta priser. Elin började med en bircher musli. Det var en kladdig och god historia av yoghurt och musli som hade fått svälla ihop. Det är mycket godare än det låter. Elin tog en halloumimacka med nötsallad till varmrätt. Det var ordentligt tilltaget med mat. Mackan var grillad och smakade riktigt bra. Salladen var fräsch och hade toppats av rostade hasselnötter. Gott! Ian åt en flankstek med rostade rotfrukter och Hollandaisesås. Köttet var vällagat och rätten var helt okej. Det som drog ner var Hollandaisen, den var god i sig men kändes lite fel till flanksteken. Till dessert delade vi alla åtta på Åländsk pannkaka. Den var gjord på mannagryn och serverades med sylt och grädde. Det var otroligt god! Vi ska försöka göra en sådan hemma. Kellohalli har öppet på kvällen också, då de har en kvällsmeny.

image (3)Gulfager Åländsk pannkaka

 

Vi kan varmt rekommendera en guidad tur med Food Sightseeing. Det var originellt och roligt. Det kändes väldigt skönt att slippa de vanliga turiststråken och istället se det genuina och för oss mest intressanta.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: