«

»

Jan 22

Avsmakningsmeny på väg till Finland

Vi har haft en helt underbar helg under bloggresan. Vi lärde känna andra matbloggare, pratade om mat, åt mat och fick lära oss en hel del nytt om mat och Helsingfors. Ni kan se fram emot ett gäng olika inlägg om resan. Först ut är den första middagen.

Under fredagen besökte vi restaurangen Bon Vivant. De har en signaturmeny på hela sju rätter som är skapade utifrån deras viner. Väl på plats fick vi reda på att Elin inte kunde få någon vegetarisk avsmakningsmeny trots att vi hade förvarnat. Istället fick hon förrätt, varmrätt, ost och dessert.

Tallink Silja är väldigt måna om att lägga stor vikt vid vinvalet. Bon Vivant har ett rejält utbud av viner och i anslutning till dem finns också en vinshop. Ombord finns det även fyra olika ”skeppsviner”. Ett vitt, rött, rose och mousserat. De byts ut vartannat år och väljs med blindtester i tre omgångar. Tanken är att de ska passa många. Vi kan varmt rekommendera att besöka vinshopen.

Gulfager Tallink Silja (8)

 

 

Signaturmenyn ser ut så här

Kokt kungskrabba, picklat äpple och friterad blomkål

Vin: Les Furmées Blanches

Hjärtmusselrisotto, blåmusselsky och citronsmaksatt fänkål

Vin: Gran Lurton Corte Friulano

Sniglar, syrahsås och  vitlökspuré

Vin: Hacienda Araucano Syrah

Rostad renfilé, stuvat renhjärta, stekt renkalvsbräss, glaserad rödbeta och honungsrova

Vin: Alka carmenere

Stekt anka och anklever, mörk timjansås och grönsaksragu

Vin: Le Pas de la Mule

Brillat savarinost och ört-ostbrioche

Tranbärsmousse och vitchokladglass

Vin: Mas Jenail Maury

 

Ian:

Gulfager Tallink Silja

Kokt kungskrabba, picklat äpple och friterad blomkål

En stabil rätt som dock inte räckte hela vägen för min egen del. Krabban var för kall. Det som höjde rätten var de picklade äpplena och en majonäshistoria, som jag tyvärr inte kommer ihåg vad den innehöll.

Gulfager Tallink Silja

Hjärtmusselrisotto, blåmusselsky och citronsmaksatt fänkål

Risotton var lite för al-dente för ovanlighetens skull. Dessutom var det en hel del sandrester, eller jag hoppas det var det, kvar i musslorna! Det blir således icke godkänt för denna rätt.

Gulfager Tallink Silja

Sniglar, syrahsås och  vitlökspuré

Denna rätt måste vara ett tappert försök till att göra en klassiker i ny tappning. Enligt min mening räcker det inte hela vägen. Känns som en konstigt komponerad rätt. Där ingridienserna bara flyter ihop till en enda röra.

Gulfager Tallink Silja

Rostad renfilé, stuvat renhjärta, stekt renkalvsbräss, glaserad rödbeta och honungsrova

När jag såg denna rätt på menyn kände jag att den kommer falla mig väl i smaken. Det gjorde den också. Dock inte lika väl som mina förväntingar. Renfilén och renhjärtat var mycket bra tillagat, men brässen var tyvärr lite sämre. Måste dock sägas att rätten absolut får ett gott betyg av mig.

Gulfager Tallink Silja

Stekt anka och anklever, mörk timjansås och grönsaksragu

Detta var ännu en sådan rätt som får det att vattnas i munnen på mig när jag läser menyn. Den här gången anser jag nog att köket lyckades infria mina förväntningar till stor del.

Gulfager Tallink Silja

Brillat savarinost och ört-ostbrioche

En klockren ost, en absolut favorit. Briochen får dock ett sämre betyg. Den kändes helt intetsägande.

Gulfager Tallink Silja

Tranbärsmousse och vitchokladglass

Och nu till kvällens sista rätt. En efterrätt med skarpa kontraster, vilket jag verkade vara den enda som gillade ;). Fråga mig inte om det berodde på allt vin eller på om den verkligen var bra. Det lutar dock åt det senare!

 

Elin:

Gulfager Tallink Silja (2)

Jag fick en förrätt med picklade äpplen och  tomatkräm. Den var väldigt fräsch och god. En riktig aptitretare. Det låter som en konstig kombination men jag ville bara ha mer. Trots att jag inte fick alla rätter fick jag smaka på allt vin. Mitt favoritvin blev Gran Lurton Corte Friulano. Ett smörigt och gott vitt vin.

Gulfager Tallink Silja (7)

Varmrätten bestod av två steka skivor aubergine med parmesan och smörstekta grönsaker med lite viktlökspure. Den var färgstark och fin men smöret var lite väl tilltaget. Den här rätten var extremt liten och eftersom jag hade väntat under tiden de andra åt två extra rätter, var jag nu rejält hungrig. Jag saknade en vegetarisk biff, edamamebönor, pomme anna eller något liknande till.

Osten var som en dröm! Konsistensen var ljuvlig och smälte i munnen. Den smakade väldigt bra. Briochen till var god men den hade kunnat vara mer spännande.

Desserten var en liten, söt, rosa, fluffig skapelse. Den var god men inte helt hundra för mig. Det var lite för skarpa kontraster mellan svartvinbärets syrlighet och den vita chokladens sötma. Men kolasåsen som var till var helt fantastisk!

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: